Targuri si expozitii

Targuri si Expozitii .ro - resursa pentru participarea eficienta la Targuri si expozitii

 
Targuri si Expozitii .ro
Prima Pagina Targurisiexpozitii.ro
Newsletter TargurisiExpozitii.ro
Contact TargurisiExpozitii.ro
Promovare pe TargurisiExpozitii.ro
Termeni si Conditii Targurisiexpozitii .ro
Calendarul National de Targuri si Expozitii pe Targurisiexpozitii.ro
Calendar Targuri BUCURESTI
Calendar targuri CLUJ
Calendar targuri TIMISOARA
Calendar targuri ARAD
Calendar targuri CONSTANTA
Calendar targuri SUCEAVA
Calendar targuri BACAU
Calendar targuri TIRGU MURES
Calendar targuri BRASOV

Ponturi Pentru Participari Eficiente la Targuri si Expozitii

Pontul Saptamanii pe Targurisiexpozitii.ro

Multumiri in Targuri si Expozitii

Multumirea pentru vizitarea standului expozitional este des intalnita ca prima componenta a follow-up-ului unui expozant catre persoanele care au vizitat standul.

De cele mai multe ori aceasta multumire este trimisa prin e-mail sau posta clasica.

Pentru multumirea vizitarii standului se poate folosi si SMS-ul - la finalul zilei de expozitie se centralizeaza toate contactele relevante si se selecteaza numerele de telefon mobil. Catre acestea se trimite un sms prin care se multumeste pentru vizita facuta la stand.

Astfel multumirea vine intr-un orizont de timp redus, direct catre persoana care a vizitat standul si are un impact puternic pentru ca este personala si vine la cateva ore dupa vizita cand inca este vie memoria interactiunii dintre expozant si vizitator.

  Aboneaza-te la Newsletter
Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Cum sa faci fata crizei fara sa scazi preturile in Targuri si Expozitii

Reducerea preturilor de multe ori afecteaza brandul. Acest lucru este ultimul pe care vrei sa il faci ca marketer sau manager. Ar insemna sa afectezi principalul activ al companiei.

In aceste momente de panica generate de criza economica toata lumea incearca sa obtina un pret mai mic. Nu intotdeauna este bine sa ai un pret mai mic, dar poti oferi valoare suplimentara in acelasi pret. Iata cateva sugestii:

1. Ofera garantii extinse sau redu pretul garantiilor
2. Ofera suport tehnic gratuit sau la un pret redus
3. Ofera gratuit alte servicii precum transport, montaj / instalare.
4. Ofera optiuni de buy-back pentru produse vechi.
5. Ofera garantia returnarii integrale a banilor in caz de insatisfactie. Vei reduce riscul perceput de cumparator.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Cum comunicam reducerile de preturi in participare la Targuri si Expozitii

Reducerile de preturi sunt foarte des intalnite in targuri si expozitii. De cele mai multe ori ele sunt exprimate procentual "Reducere de x% pe perioada targului".

Totusi nu este cea mai buna metoda de comunicare a acestor reduceri pentru ca oamenii sunt comozi. Puteti comunica reducerea si sub forma de procent, dar puteti comunica pretul valabil pe perioada expozitiei comparativ cu pretul anterior. Astfel fiecare potential client va sti fara sa calculeze la ce pret poate cumpara marfa dumneavoastra.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Mai putin poate fi mai mult in Targuri si Expozitii ?

Mai putini vizitatori la targuri si expozitii poate insemna o eficienta mai ridicata a participarii. Aceasta se datoreaza concentrarii mai mari de public tinta interesant pentru compania expozant.

Astfel se pot reduce o serie de costuri - in special cu materialele de promovare - si se poate acorda mai multa atentie fiecarui vizitator.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Va retrageti din Targuri si Expozitii ?

Intr-o perioada dificila din punct de vedere economic toata lumea incearca sa isi diminueze costurile. Totusi nu este foarte indicat sa renuntati complet la participarea la targuri si expozitii.

O absenta de la astfel de evenimente poate fi interpretata ca o perioada nefasta pentru companie si deschide calea pentru concurenta sa castige clientii pe care ii aveti.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Nevoia de nou in Targuri si Expozitii

Majoritatea vizitatorilor unui targ sau a unei expozitii vor sa vada "ce e nou" in domeniu. Astfel companiile expozante ar trebui sa aiba cel putin o noutate in oferta expusa la standul expozitional.

Chiar si produsele de succes pot fi prezentate ca avand imbunatatiri sau servicii suplimentare incluse in oferta.

Noutatea atrage !

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Site de participare la Targuri si Expozitii

Creati in cadrul site-ului de companie o sectiune dedicata participarii la targuri si expozitii pe care sa o actualizati oricand participati. Inaintea evenimentului publicati in aceasta sectiune informatii despre ce se va intampla la standul vostru, beneficiile de a vizita standul, stiri despre produsele pe care le veti lansa etc.

Dupa incheierea participarii postati informatii despr ce s-a intamplat la standul vostru. Nu uitati sa publicati cifre si imagini cu standul.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Ma important decat Banii in Targuri si Expozitii

Unul dintre criteriile de alegere ale oricarui cumparator este pretul. Totusi pretul nu este intotdeauna cel mai important criteriu. In participarea la targuri si expozitii un pret mai mare al ofertei expuse poate fi contrabalansat foarte usor de alte beneficii oferite clientilor.

Doua dintre aceste beneficii sunt: Rapiditatea si Atitudinea pozitiva.

Rapiditatea livrarii si nu numai, viteza intr-o relatie de afaceri este apreciata de oricine. Toti clientii ar vrea sa aiba produsul ieri daca este posibil.

Atitudinea pozitiva ajuta mult la calitatea relatiei dintre clienti si frunizor. Clientul va aprecia mereu un furnizor ai carui oameni sunt orientati spre gasirea de solutii si nu spre urmarea unui tipar de lucru care streseaza cumparatorul.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Experiente in Targuri si Expozitii

Vizitatorii la targuri si expozitii te vor tine minte daca le generezi o experienta pozitiva si memorabila in relatia cu brandul tau. Oamenii uita multe lucruri, dar experientele, ceea ce e au trait, tin minte.

Ofera vizitatorilor ceva spectaculos in care se pot implica. Fa-i sa traiasca o experienta placuta in relatia cu brandul si succesul este asigurat.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Puterea unui Zambet in Targuri si Expozitii

Indiferent de situatie un zambet este binevenit.

Personalul de la stand ar trebui sa fie amabil cu vizitatorii. Uneori se intampla, alteori nu. La aceasta amabilitate adaugati un zambet. Veti vedea ca vizitatorii sunt mai binevoitori daca au fost intampinati cu un zambet.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

De ce seamana focurile de artificii cu participarea la Targuri si Expozitii

La focurile de artificii este greu sa faci repetitii… de aceea este foarte important sa iei toate masurile ca totul sa mearga bine din prima. Nu ai si o a doua ocazie prea curand, in plus daca ceva nu merge bine este foarte greu sa repari odata ce a inceput deja focul de artificii.

In participarea la targuri si expozitii este exact la fel. Totul trebuie sa fie pregatit din timp pentru ca spectacolul sa incante audienta. Trebuie sa iasa bine din prima.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Blogul de firma in participarea la Targuri si Expozitii

Daca aveti blog de firma, valorificati-l in participarea la targuri si expozitii.
Incet incet multe din demersurile de comunicare se muta in mediul on-line. Blogul de companie este un astfel de instrument.

Scrieti live de la eveniment pe blogul de firma. Publicati macar doua posturi pe zi despre ce se intampla in expozitie, mai ales de evenimentele conexe. Nu uitati sa postati poze cu standul vostru. Daca se poate faceti si niste mici filme pe care sa le postati on-line.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

PR-istul de serviciu in participarea la Targuri si Expozitii

Presa - reprezentantii mass media reprezinta un public deosebit de interesant pentru orice expozant pentru ca ei pot asigura beneficii de comunicare (acoperire media gratuita). Iata 3 sfaturi pentru a maximiza beneficiile relationarii cu presa in targuri si expozitii.

1. Asigurati-va ca in stand se afla o persoana specializata in relatia cu mass-media - un PR-ist.
2. Pregatiti cateva mape de presa pe care sa le aveti in permanenta in stand.
3. Oferiti-le jurnalistilor ceea ce ii intereseaza - noutati, cifre concrete despre piata, beneficiile clientilor, imagini inedite etc.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

e-invitatie la Targuri si Expozitii

Promovarea pre-eveniment este de multe ori ignorata. Promovarea propriei participari, dublata de o puna prezenta in expozitie poate contribui mult la fidelizarea clientilor sau ii poate determina pe prospectii inca nehotarati sa devina clienti.

Cea mai simpla si ieftina modalitate de promovare pre-eveniment este sa trimiteti clientilor si prospectilor cu care exista deja o relatie un e-mail de invitatie. Nu uitati sa treceti detaliile localizarii standului si sa le faceti o promisune care sa merite efortul de a va vizita.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Marketing si vanzari in Targuri si Expozitii

In majoritatea companiilor exista o mica disputa intre departamentele de marketing si cele de vanzari, desi ele sunt indisolubil legate unul de celalalt.

In participarea la targuri si expozitii colaborarea dintre cele doua departamente este cruciala pentru succesul participarii. Marea majoritate a companiilor au ca obiectiv cresterea vanzarilor directe. Astfel si personalul de la stand este in majoritate unul de vanzari.

Totusi o participare la targuri si expozitii este un demers de marketing si nu unul de vanzari directe. Astfel buna colaborare dintre cele doua departamente va contribui semnificativ la succesul participarii la targuri si expozitii.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Cel mai simplu Follow-up la Targuri si Expozitii

Daca ati colectat informatii de la vizitatori si le-ati obtinut contactele, trebuie sa faceti follow-up-ul. Acesta poate consta in simpla trimitere a materialelor informative solicitate sau intr-un proces mai complex de vanzari directe, marketing direct etc.

Cel mai simplu follow-up (care nu exclude alte tehnici si nu le inlocuieste) este abonarea celor care v-au vizitat standul la newsletter-ul companiei. Rezultatele nu vor veni atat de repede ca in cazul altor tehnici de follow-up, dar pe termen lung va aduce o serie de beneficii.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Clasificarea contactelor obtinute la Targuri si Expozitii

In cazul unei participari reusite, un expozant va avea cateva zeci, sute sau mii de contacte obtinute. Totusi ele nu sunt toate la fel de importante sau unele dintre ele sunt de la potentiali furnizori sau pur si simplu nu prezinta interes.

Clasificarea contactelor obtinute in timpul participarii la targuri si expozitii este esentiala in organizarea unui follow-up eficient.

Organizati un sistem de clasificare a contactelor obtinute prin acordarea unor note la diverse caracteristici din fisa de vizitator si apoi calculati scorul obtinut de fiecare contact. Astfel veti sti pe cine sa contactati primii.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Adapteaza semnatura pentru Targuri si Expozitii

Toate companiile folosesc e-mailul. Modifica semnaturile tuturor conturilor de e-mail inaintea unei participari la targ si anunta-ti participarea printr-un rand in plus la semnatura. Poti pune si un link catre site-ul evenimentului. Nu uita sa treci locatia standului.

Astfel toti cei cu care corespondeaza compania prin e-mail vor afla ca participi si in plus nu te costa nimic.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

3 elemente de limbaj non verbal de evitat la Targuri si Expozitii

1. Nu sta cu mainile incrucisate - cu mainile in san - sugereaza respingerea comunicarii, evitarea acesteia. Vizitatorii in mod instinctiv te vor evita.

2. Nu tzopai - pari nervos si parca ai vrea sa mergi la toaleta si statul in stand este o corvoada.

3. Nu te juca cu mana in buzunar - de multe ori gasim ceva in buzunarul de la pantaloni cu care sa ne facem de lucru. Este un semn de nervozitate si nesiguranta, plus ca este nepoliticos.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

4 ochi vad mai bine decat 2 si la Targuri si Expozitii

Atunci cand cineva este implicat 100% intr-un proiect si lucreaza o perioada lunga de timp la acesta tinde sa nu mai vada unele lucruri banale si evidente. De aceea este nevoie de cel putin inca o opinie din exterior.

Expozantul X doreste sa lanseze un nou echipament industrial. Produsul este de ultima generatie, oamenii din industrie il asteapta de cateva luni. Totul este in parametri normali pentru lansarea unui produs de ultima generatie. Lansarea va avea loc la o expozitie.

Stupoare. Dupa ce au adus echipamentul industrial in stand, cu cateva ore inaintea lansarii, expozantii constata ca instalatia electrica nu poate suporta consumul generat de echipament.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Sa avem sau nu mapa de presa la Targuri si Expozitii

Targurile si expozitiile sunt evenimente care atrag atentia mass media. Una dintre categoriile public importante la un eveniment expozitional fiind chiar jurnalistii.

In fiecare stand ar trebui sa existe mape de presa. Chiar daca expozantul nu are o participare stralucita sau nu prezinta o inovatie mondiala. Efortul necesar realizarii unei mape de presa este insignifiant comparativ cu beneficiul preluarii de catre o singura publicatie a stirii.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Cum sa reduci costurile unei participari la Targuri si Expozitii

Sa reduci costurile unei participari la targuri si expozitii nu este deloc greu. Pur si simplu renunti la o serie de componente ale participarii. Totusi vizitatorii isi vor da seama si isi vor pune intrebari. La fel sunt sanse mari ca beneficiile participarii sa scada si ele.

Totusi poti sa reduci costurile fara sa se vada si fara sa obtii rezultate mai slabe. Iata 3 modalitati.

1. Inscrie-te la expozitie devreme si ia reducerile pentru inscrieri rapide.

2. Comanda si plateste standul expozitional in perioade slabe pentru domeniu (decembrie- ianuarie si iunie - august) si incearca sa obtii reduceri de pret pentru plata in avans.

3. Fa rezervari la transport si cazare din timp si obtine reduceri.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Importanta activitatilor "Animate" in Targuri si Expozitii

Perceptia generala asupra unei participari la targuri si expozitii este legata in mod indisolubil de standul expozitional si de expunerea ofertei. Totusi exista doua instrumente deosebit de puternice in participarea la targuri si expozitii care nu au legatura directa nici cu standul si nici cu expunerea ofertei.

Demonstratiile de produs atrag atentia publicului si ii fac pe oameni sa stea in standul expozantului si in acelasi timp vizitatorii percep beneficiile produsului.

Evenimente quasi-educationale pot consta in participarea ca lector a unui reprezentant al companiei intr-o conferinta sau un seminar adiacent expozitiei sau pot fi chiar organizate in standul companiei. Acest tip de eveniment atrage atentia publicului pe care o companie si-l doreste deoarece persoanele din audienta simt ca primesc o informatie relevanta pentru ei.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Coerenta si constanta in participarea la Targuri si Expozitii

O companie participa la mai mult de una sau doua editii ale unui targ sau expozitii. Astfel apare nevoia de coerenta, de unitate intre participarile consecutive.

Nu este suficient ca de fiecare data sa faci o participare foarte buna. Pe langa asta ar trebui gasit un liant care sa dea coerenta participarilor legate intre ele. Imaginati-va ca fiecare participare se va alatura celeilalte… acum privind in ansamblu pe ultimii 5 ani puteti spune ca participarile formeaza un tot unitar ?

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Motiv palpabil de follow-up la Targuri si Expozitii

Follow-up-ul la o participare la traguri si expozitii este unul dintre instrumentele de baza in marketingul prin targuri si expozitii. Follow-up-ul reprezinta Contactarea post eveniment a vizitatorilor pentru concretizarea "contactelor" in beneficii de marketing si vanzari. De cele mai multe ori se foloseste contactarea telefonica si trimiterea de materiale informative via e-mail sau posta.

Un follow-up mai mult decat uzual este acela in care exista o motivatie suplimentara atat din partea expozantului cat si din partea vizitatorilor. O astfel de motivatie poate fi participarea vizitatorilor la o actiune din standul expozantului care sa se concretizeze in ceva palpabil. Acest "ceva palpabil" poate fi trimis fiecarui vizitator odata cu pachetul de follow-up, dand o motivatie suplimentara pentru vizitator de a primi materialele expozantului.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Prioritizarea follow-up-ului la Targuri si Expozitii

In situatiile fericite in care exista follow-up la o participare la targuri si expozitii, acesta trebuie organizat astfel incat sa aduca maximum de rezultate. Astfel cei mai importanti prospecti trebuie tratati cu prioritate.

Dar la finalul expozitiei un expozant a intrat in contact cu un numar foarte mare de vizitatori - prospecti mai mult sau mai putin importanti. Pentru a eficientiza follow-up-ul, pe fisele de vizitator includeti rubrica "Urgenta follow-up-ului". In functie de acest indicator veti stabili care sunt primii care vor primi follw-up-ul si veti putea eficientiza activitatile post eveniment.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Fidelizarea clientilor prin participarea la Targuri si Expozitii

Pastrarea clientilor - fidelizarea acestora este o preocupare a oricarei companii. Motivul este simplu - costul pastrarii unui client este mai mic decat cel de a atrage un nou client.

Fidelizarea clientilor prin participarea la targuri si expozitii se poate realiza prin simpla invitare a acestora. Avantajul clientilor actuali este ca exista deja o relatie cu acestia si o baza de date cu ei. Un e-mail sau un telefon de invitatie la manifestarea expozitionala are un cost redus, mult mai mic decat un demers de promovare catre potentiali clienti cu care nu exista inca o relatie.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Revistele specializate la Targuri si Expozitii

Promovarea pre-eveniment facuta de un expozant este unul din principalele instrumente de tradeshow marketing. Aceasta promovare are rolul de a aduce in standul expozantului publicul pe care acesta il doreste.

Revistele specializate pot fi folosite in promovarea pre eveniment prin achizitionarea unei machete de presa in care sa fie promovata participarea la expozitie, cumpararea unui advertorial, sau realizarea unui "insert" - o foaie sau un material publicitar separat de corpul revistei prin care cititorii sunt invitati sa viziteze standul companiei. De multe ori aceste inserturi au o rata de raspuns mult mai buna decat o campanie traditionala de posta.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Nu vorbi despre concurenta la Targuri si Expozitii

Vorba e de argint, tacerea de aur spune un proverb romanesc. Nici unul dintre noi nu isi iubeste concurenta si toti, chiar daca nu recunoastem, ne-am dori ca ea sa nu existe.

Sa nu vorbesti de rau concurenta pentru ca:
- Inseamna ca ti-e teama de ei si esti speriat.
- Oferi credibilitate concurentei. Nimeni nu va denigra o firma vai de mama ei.
- Cresti notorietatea concurentei in randul potentialilor tai clienti.
- Ametesti clientul. Mai bune spune-i despre ce poti face pentru el, decat ca esti mai bun decat vecinul.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Comunicarea on-line in participarea la Targuri si Expozitii

Comunicarea on-line poate fi folosita atat pentru promovarea pre-eveniment a participarii la targuri si expoziti, cat si pentru follow-up. Pe langa traditionalul e-mail prin care se trimite oferta la toate contactele obtinute in timpul evenimentului, comunicarea on-line poate include:
Emiterea unui comunicat de presa pre-eveniment si, eventual, unul post eveniment.
Promovarea pe site-ul companiei a participarii la targ sau expozitie.
Folosirea newsletterului de firma pentru anuntarea participarii si pentru comunicarea rezultatelor participarii.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Publicul tinta urmarit prin Targuri si Expozitii

Nu vom vorbi despre publicul tinta al unei companii din totalul audientei unui targ sau expoziti. Vom vorbi despre targurile si expozitiile construite in jurul unui public tinta. Exista doua categorii de targuri si expozitii - cele construite in jurul unui domeniu de activitate (industrie) sau a unui public tinta.

In Romania exista un numar redus de targuri si expozitii construite in jurul unui public tinta. In SUA tendinta este de dezvoltare a targurilor bazate pe un public tinta. Astfel mai degraba mergeti sa expuneti la o expozitie adresata tinerilor parinti decat la una dedicata produselor de igiena, daca vindeti servetele umede.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Cand pregatim o participare la Targuri si Expozitii

Este inceput de an si deja ar trebui sa stiti la ce targuri si expozitii veti participa anul acesta sau macar in primul semestru al anului.

O participare la targuri si expozitii se pregateste cu aproximativ 6 luni inainte de desfasurarea evenimentului. Primele decizii referitoare la pariticipare se iau chiar si cu mai mult de 6 luni inainte, cand se stabilesc evenimentele la care se va participa, cand se stabilesc obiectivele si se rezerva spatiile expozitionale etc.

Ultimele 3 luni inaintea evenimentului expozitional sunt cele mai importante, deoarece acum se rezolva aspectele referitoare la mesajul(ele) participarii, amenajarea spatiului expozitional, responsabilitatile personalului de la stand etc.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Oameni de vanzari la Targuri si Expozitii

Marea majoritate a personalului de la stand este formata din oameni de la vanzari. Este perfect normal avand in vedere faptul ca ei cunosc foarte bine produsele si serviciile companiei, ofertele de pret etc.

In acelasi timp personalul de la stand nu trebuie sa fie format doar din personalul de vanzari. Este necesar sa existe un om de PR pentru comunicarea cu Mass media si nu numai.

De asemenea oameni din alte departamente pot cunoaste oferta la fel de bine ca cei de la vanzari si pot fi mai motivati decat acestia. In plus oamenii din alte departamente pot avea abordari mai bune decat cei de la vanzari.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Poze indiscrete la Targuri si Expozitii

Vi s-a intamplat sa aveti vizitatori care sa faca poze exponatelor dumneavoastra ? Daca da, atunci sa stiti ca este perfect normal. In acelasi timp aveti mare grija la acei vizitatori care fac poze detaliate, cu aparate foto profesionale si care insista in a face multe poze.

Acestia pot fi spioni ai altor companii concurente.

La fel aveti mare grija la persoanele care cer multe informatii tehnice, uneori informatii neobisnuite si care spun putine lucruri despre ele insele. Si acestia pot fi spioni ai concurentei.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Brandul se manifesta si prin obiecte promotionale la Targuri si Expozitii

Manifestarea brandului in targuri si expozitii este una din principalele provocari ale proiectarii si pregatirii unei participari la targuri si expozitii.

Obiectele promotionale sunt unul dintre mijloacele de manifestare a brandului in mediul expozitional. Incercati sa gasiti obiecte promotionale care sa ilustreze valorile bradului expus.

De exemplu antivirusul Bit Defender a oferit partenerilor importanti sticle cu Palinka sub titulatura "Liquid Antivirus".

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Cate contacte poti obtine la Targuri si Expozitii

Unul din principalele obiective ale participarii la targuri si expozitii este obtinerea de contacte cu potentiali clienti. Intrebarea este cate contacte valide se pot obtine de la o expozitie ?

Formula de calcul este P*NrMC*NrOre

P = nr de persoane din stand care au ca sarcina relationarea cu potentialii clienti
NrMC = numar mediu de contacte pe ora
NrOre = numarul de ore de expozitie.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Exces de Abundenta la Targuri si Expozitii

Traim intr-o societate dominata de "mai mult" si "mai repede". Ofertele sunt din ce in ce mai multe, optiunile unui cumparator sunt din ce in ce mai multe, sursele de informare sunt din ce in ce mai multe. Informatia circula din ce in ce mai repede, oamenii gandesc din ce in ce mai repede, iau decizii din ce in ce mai repede.

In targuri si expozitii "mai mult" si "mai repede" se manifesta pe deplin. Sunt din ce in ce mai multi expozanti, cu o oferta din ce in ce mai mare si mai bogata. Modul de viata al vizitatorilor s-a schimbat si el. Totul se desfasoara din ce in ce mai repde.

Discutiile de la targuri si expozitii sunt din ce in ce mai scurte. Astfel un expozant trebuie sa concentreze in maxim 5 - 10 minute mesajul(ele) pe care in urma cu 10 ani le putea transmite in 20-30 de minute. Cheia nu este sa vorbesti mai repede… ci sa transmiti doar esentialul si sa obtii de la vizitator informatiile de care ai cu adevarat nevoie.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Sa ne Jucam la Targuri si Expozitii

Lumea afacerilor poate devani anosta, plictisitoare si stresanta... doar daca o lasam noi sa fie asa. Targurile si expozitiile sunt oglinda mediului de afaceri. Nu lasati targurile si expozitiile sa devina plictisitoare, dominate de cifre, costume si conversatii supra-protocolare.

Afacerile nu se fac intre firme, ci intre oameni. Implicati oamenii in mici jocuri, faceti-i sa interactioneze cu dumneavoastra sau cu produsul dumneavoastra si nu in ultimul rand, faceti-i sa rada, sa se simta bine. Va vor tine minte si va vor asocia cu ceva pozitiv.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Minuni in Targuri si Expozitii

Multumesc - un cuvant simplu care poate face minuni. De cate ori uitam sa spunem "Multumesc"…

In participarea la targuri si expozitii "Multumesc" poate face mult bine companiilor expozante. Multumiti-le vizitatorilor care au trecut pe la dumneavoastra pentru faptul ca si-au rupt cateva minute din viata pentru a le petrece cu dumneavoastra. A fost alegerea lor si trebuie sa fiti cel putin bucurosi ca au facut-o.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Fara SEX in Targuri si Expozitii

Un obicei in participarea la targuri si expozitii este folosirea personalului de asistenta (hostese) de tipul mai mult dezbracata…

Folosirea domnisoarelor imbracate sumar in participarea la targuri si expozitii este utila doar in cazul in care oferta expozantului are o componenta erotica. In celelalte situatii poate chiar dauna imaginii companiei. La capacele de canalizare, la materiale de constructii sau al servicii de consultanta nu exista nimic erotic.

Daca nu vindeti sex, nu folositi erotismul pentru ca nu va ajuta.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Promovarea pre-eveniment necesara participarii la Targuri si Expozitii

Promovarea propriei participari la un targ sau o expozitie este de multe ori trecuta in coada listei de prioritati atat in pregatirea participarii, cat si in bugetul participarii. De multe ori aceasta poate fi o greseala majora deoarece reducerea costurilor cu promovarea pre-eveniment poate duce la scaderea eficientei totale a participarii la targ sau expozitie.

De exemplu o companie care doreste sa isi atraga noi clienti si apeleaza la o campanie de promovare pre-eveniment pentru a invita potentialii clienti la standul lor poate avea de suferit daca va reduce costurile acestei campanii prin scaderea numarului total de contacte cu potentiali clienti.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

In perioade de recesiune participam la Targuri si Expozitii

In orice domeniu de activitate sau sector economic exista si perioade de recesiune. Piata scade, scad si vanzarile si implicit scad si bugetele de marketing.

Participarea la targuri si expozitii este una din cele mai eficiente metode de comunicare atat in perioadele de crestere, cat, mai ales, in periodele de scadere economica. Pe langa eficienta ridicata in asimilarea mesajelor, targurile si expozitiile ofera avantajul de a comunica, in perioadele de recesiune, cu un nucleu dur de clienti care au un interes foarte ridicat fata de oferta expusa.

In plus, prin participarea la targ sau expozitie demonstrati puterea companiei intr-o perioada in care concurentii au de suferit.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Goana dupa Interactiune in Targuri si Expozitii

Marea majoritate a demersurilor si mijloacelor de comunicare sunt intr-o goana dupa interactiune cu receptorul informatiei. Aceasta se datoreaza nevoii de a creste interesul receptorilor si de a creste gradul de asimilare a informatiei.

Interactiunea a fost si este punctul principal de diferentiere intre evenimente si alte medii de comunicare. Totusi, in multe situatii, ea a fost ignorata sau neexploatata. Acum odata cu aglomerarea din ce in ce mai mare a mediilor de comunicare se resimte nevoia de intoarecere la interactiune.

Targurile si expozitiile sunt cele mai complexe evenimente si ofera cele mai multe oportunitati de interactiune intre emitatorul mesajului si destinatarii acestuia. Oportunitatile trebuie doar valorificate.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Intre Sabloane si Inovatie la Targuri si Expozitii

In targuri si expozitii ca si in alte actiuni de comunicare de marketing exista sabloane sau algoritmi care in marea majoritate a cazurilor functioneaza bine. Daca o companie foloseste acesti algoritmi in participarea la targuri si expozitii ea isi va profesionaliza marketingul prin targuri si expozitii. Totul e OK.

Problema apare atunci cand un numar foarte mare de companii aplica acesti algoritmi. In aceasta situatie avem participari profesioniste la targuri si expozitii la majoritatea expozantilor. Intervine intr-o oarecare masura monotonia.

Acum apare nevoia de inovare, nevoia de a "sparge geamul". Dar inovatia apare cand sabloanele sunt incalcate...

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Medicamente pentru Expozantii de la Targuri si Expozitii

De nelipsit intr-un stand expozitional si la deplasarile in alta localitate sunt medicamentele de urgenta. Probleme de genul durerilor de cap, racelii, greturilor, diariei si alergiilor sunt frecvente in deplasari si in viata de zi cu zi. Si cum intr-o participare la un targ sau expozitie doriti sa faceti cea mai frumoasa figura posibil va trebui sa va asigurati ca medicamentele contra acestor probleme nu trebuie sa lipseasca.

Nu uitati: analgezic, antidiareic si antihistaminic...

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii

Trenduri Vestice in Targuri si Expozitii

1. Trecerea de la standuri spectaculoase la standuri gandite si proiectate in jurul spatiilor intime de discutii.

2. Hot-spot in tot pavilionul expozitional - oamenii vor sa fie la curent cu schimbarile din piata si mai ales sa aiba acces la aplicatiile care permit calculul preturilor, verificarea stocurilor etc. pentru propriile lor produse.

3. Incercari de optimizare a costurilor participarii la targuri si expozitii, dar nu prin reducerea lor, ci prin cresterea rezultatelor.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii
Muzica la Targuri si Expozitii

Conform viziunii ca in targuri si expozitii se pot stimula toate cele cinci simturi, putem folosi muzica ambientala pentru a comunica o serie de valori sau a induce o anumita dispozitie in randul vizitatorilor. Folosirea muzicii ambientale este o practica bine impamantenita in magazinele vest europene.

In folosirea muzicii trebuie sa aveti in vedere faptul ca aceasta este muzica de fundal si standul dumneavoastra nu este o discoteca. Muzica folosita trebuie sa fie in ton cu valorile de brand pe care le promovati.

Ca si in cazul muzicii in afara targurilor si expozitiilor este preferabila muzica Live, celei inregistrate.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii
Relationare la Targuri si Expozitii

Dupa 3 ani si jumatate in piata de targuri si expozitii am observat ca principala tendinta in targurile si expozitiile romanesti este impingerea informatiei de la expozanti spre audienta. Totusi targurile si expozitiile nu sunt despre asta. Impingerea informatiei catre audienta este sarcina advertisingului care este mai ieftin decat targurile.

In targuri si expozitii este vorba despre relationare. Acea comunicare interumana, comunicarea live care se imputineaza si devine din ce in ce mai valoroasa. Oare nu este mai eficient sa relationezi cate 5 - 10 minute cu o zecime din cei carora le sunt indesate informatii sub forma pliantelor, fluturasilor si a conversatiilor de tip quasi-monolog al expozantului ?

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii
Promovarea prin e-mail a participarii la Targuri si Expozitii

e-mail-ul este cea mai ieftina metoda de comunicare directa. Ea poate fi folosita pentru promovarea participarii la targuri si expozitii. Puteti trimite e-mailuri prin care sa anuntati participarea, perioada evenimentului si ce va face compania in cadrul participarii la expozitie. Pentru aceasta puteti folosi propria baza de date cu abonati la newsletter, puteti inchiria o baza de date cu persoane care va intereseaza si puteti include in e-mailurile uzuale, in zona semnaturii, un scurt mesaj de invitatie pentru vizitarea standului din cadrul evenimentului.

Un aspect important in comunicarea prin e-mail este numarul de mesaje trimise catre acelasi destinatar. Un numar mare de mesaje va atrage antipatie din partea receptorului.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii
Liste de cumparaturi la Targuri si Expozitii

De fiecare data cand ma duc la cumparaturi imi fac o lista. De cele mai multe ori o uit sau o pierd pe drum. Totusi listele sunt deosebit de utile. Trecand pe hartie ce trebuie sa cumpar imi dau seama ca am uitat ceva si il trec pe lista.

In participarea la targuri lucrurile sunt similare cu mersul la cumparaturi. Faceti o lista cu necesarul pentru participare incepand cu standul expozitional si incheind cu cele mai mici si aparent nesemnificative lucruri. Verificati aceasta lista cu colegii pentru a fi sigur ca nu ati uitat nimic. Apoi nu faceti ca mine sa pierdeti lista. Pastrati-o si respectati-o.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii
Spionaj la targuri si expozitii

La un targ sau o expozitie avem intr-un spatiu restrans o cantitate uriasa de informatie si o disponibilitate ridicata de a comunica informatia. Este mediul propice pentru colectarea de informatii despre concurenta sau de a fi spionat.

De exemplu un vizitator care pune multe intrebari tehnice si spune foarte putine despre cine e si cu ce se ocupa, poate fi un posibil spion.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii
Aparentele inseala la targuri si expozitii

Vi s-a intamplat vreodata sa alegeti sa nu vorbiti cu un vizitator pentru ca acesta nu parea interesant? Sa va uitati la cum e imbracat si sa spuneti "sigur nu e interesant pentru noi"? Daca da, inseamna ca aveti sanse mari sa fi ratat tocmai un vizitator foarte important.

Modul in care o persoana se imbraca sau entuziasmul si exuberanta de care dau dovada sunt criterii false de selectie a vizitatorilor. Prejudecatile sunt o capcana pentru toti cei care lucreaza in contact direct cu publicul.

Imaginati-va ca un vizitator foarte linistit, oarecum distant si imbracat conform modei de acum 15 ani poate fi un foarte bun specialist tehnic in domeniul dumneavoastra care este consultantul tehnic al directorului de achizitii dintr-o companie importanta. Imaginati-va ca un tanar imbracat dupa ultima moda, plin de incredere si foarte curios nu este altceva decat un simplu "trepadus" care a scapat din birou si o face pe grozavul.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii
Promotionale digitale in targuri si expozitii

Traim in era digitala in care totul devine digital de la scrisoarea de dragoste la jurnalul de calatorie si chiar comunicarea de afaceri.

Din ce in ce mai multe tineri - consumatori de tehnologie avansata - sunt factori de decizie in companiile autohtone si internationale. Oferiti-le "promotionale" pe gustul lor - digitale. Le puteti oferi filmulete, muzica, softuri pentru telefon, mic aplicatii desktop etc.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii
Eficientizarea activitatii personalului de la stand in targuri si expozitii

De cele mai multe ori personalul de la stand se dovedeste a fi insuficient pentru a comunica cu un numar mare de vizitatori.

Pentru a eficientiza activitatea de prezentare a produselor se recomanda organizarea de prezentari la stand la care sa se adune un numar mare de vizitatori. Astfel un expozant va comunica o singura data cu multi vizitatori.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii
Dragostea trece prin stomac chiar si in targuri si expozitii

In marea majoritate a culturilor mancatul si bautul sunt, pe langa nevoi fiziologice, Ocazii de socializare si relationare umana.

In participarea la targuri si expozitii mancarea si bautura pot reprezenta fie atractii (cum este automatul de cafea), fie catalizatori ai relationarii intre personalul de la stand si vizitatori.

Pentru a valorifica la maxim acest catalizator trebuie mentinut echilibrul intre un ospat si o cutie prafuita de biscuiti sarati si intre practic si impresionant. O cafea sau un pateu pot fi excelenti catalizatori ai discutiei, dar un carnat cu fasole servit intr-o farfurie de plastic va face o impresie proasta.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii
Stimularea Simtului Olfactiv in targuri si expozitii

Evenimentele si in special targurile si expozitiile sunt singurele medii de comunicare in care pot fi stimulate toate cele cinci simturi. Desi aproximativ 90% din informatia primita de un om este receptata prin intermediul vazului si auzului, stimularea celorlalte trei simturi este benefica.

Simtul olfactiv este cel mai provocator pentru comunicarea prin targuri si expozitii.

Exista doua niveluri de stimulare a simtului olfactiv. Primul este nivelul de igiena care reprezinta absenta mirosurilor neplacute, iar al doilea este nivelul de comunicare - transmiterea unui mesaj prin intermediul unui miros specific.

Daca transmiterea de mesaje prin miros este dificila si necesita conditii deosebite, nivelul de igiena este absolut vital pentru succesul unei participari la targ sau expozitie.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii
Conditii deosebite in targuri si expozitii

Ce bine ar fi daca toti vizitatorii ar fi interesati de oferta expozantului si ar dori doar o succinta informare sau o demonstratie de produs.

Din pacate nu este intotdeauna asa. Din nefericire nu intodeauna lucrurile merg exact cum v-ati planificat. Se poate intampla ca multi vizitatori sa fie total in afara publicului care va intereseaza, s-ar putea ca trenul sau avionul cu care trebuie sa ajungeti la expozitie sa fie blocat, s-ar putea ca materialele promotionale sa fie blocate in vama etc.

Solutii exista, insa este necesar sa faceti o sedinta de brain storming pe ideea "ce poate sa meraga cel mai rau" si sa gasiti solutii de prevenire si eventual combatere.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii
Cat de utile sunt reducerile de pret in targuri si expozitii

Reducerile de pret sunt o obisnuinta a targurilor si expozitiilor fie ca este vorba de evenimente business to business fie business to consumer. Eficienta lor in timpul evenimentului expozitional si in perioada imediat urmatoare este incontestabila. Problema se pune referitor la utilitatea si eficienta acestor reduceri pe termen mediu.

Daca un vizitator stie ca urmeaza o manifestare expozitionala in care un furnizor ii va oferi reduceri consistente, vizitatorul (sau compania pe care o reprezinta) va amana achizitiile care nu sunt hiper-urgente pana la eveniment si imediat dupa acesta.

De asemenea se vor face achizitii in cantitati mai mari decat necesarul imediat si astfel urmatoarea cumparare va fi amanata.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii
Follow-up inaintea participarii la targuri si expozitii

Follow-up-ul incepe inaintea participarii la targ sau expozitie. In primul rand se stabilesc categoriile de public tinta. In al doilea rand se pregatesc materialele care vor fi folosite in follow-up. In al treilea rand se fac pregatirile logistice pentru transmiterea materialelor.

In succesul unei participari la targuri si expozitii follow-up-ul este esential. Intarzierea sa va duce la scaderea rezultatelor.

Pont pentru participari eficiente la Targuri si expozitii
Vorbe si Fapte in targuri si expozitii

In targuri si expozitii orice expozant are posibilitatea sa vorbeasca despre produsul sau serviciul sau. In acelasi timp in cadrul unui targ sau a unei expozitii orice expozant are posibilitatea sa isi demonstreze produsul sau serviciul.

Imaginati-va ca la un spectacol de comedie vine un actor pe scena si spune serios "eu sunt cel mai mare actor de comedie". Acum imaginati-va ca pe scena vine un actor tacut pe care doar cand il vezi te pufneste rasul. Care dintre ei este mai credibil?

Know - How Pentru Participarea Expozitii
Sectiuni specializate
Editorialul Targuri si Expozitii .ro Calendar de Targuri si Expozitii
Resurse Pentru Participari la Expozitii Organizatori Targuri si Expozitii
Ponturi Pentru Participari la Targuri Standuri Expozitionale Personalizate
Curs de Tradeshow Marketing Traininguri de marketing si comunicare
Targuri si Expozitii .ro - Cea mai importanta resursa pentru participari la targuri si expozitii
Un produs
Consultanta si traininguri de marketing
PICANT EVENTS SRL Toate drepturile rezervate. Informatia de pe acest site reprezinta proprietatea intelectuala a autorilor. Reproducerea totala sau partiala a articolelor de pe acest site se poate face numai cu acordul scris al proprietarului.